Ako variť s kokosovým olejom?

13.02.2015 17:53

Keď som sa rozhodla pre zdravšie stravovanie, jednou z prvých zmien, ktorú som urobila bola výmena repkového oleja za zdravšiu verziu, a to za kokosový olej.  Varenie s kokosovým olejom nie je také zložité, ako sa na prvý pohľad môže zdať.  V tomto článku uvediem pár typov, pomocou ktorých sa varenie s kokosovým olejom stáva naozaj potešením.

Ako variť s kokosovým olejom?

Predtým, než s ním začnete variť,  je užitočné o kokosovom oleji pochopiť niekoľko faktov. Na rozdiel od ostatných rastlinných olejov, kokosový olej môže byť aj pri izbovej teplote stuhnutý .! Stojí ma to nemalé úsilie, aby som z neho pár tuhých kúskov vysekala. Práve pre svoju tuhosť sa kokosový olej často v slovenčine nazýva aj kokosový tuk.
Naštastie pre nás, existuje riešenie aj na tento problém, a ten uvádzam v príspevku nižšie.

Kokosový olej začína naberať tekutú podobu až pri 24C. Ak niekto kokosový olej nepozná, môže sa ľahko vyakať keď po otvorení fľaše zistí, že na vrchu sa formuje niečo tekuté.  Nemusíte sa báť, tento jav je absolútne normálny! Počas letných mesiacov kokosový olej bude tekutý, pokiaľ ho samozrejme nebudete držať v chladničke.

Užitočné tipy pri varení s kokosovým olejom

Porcia kokosového oleja

     Aby sme sa vyhli sekaniu tuhého kokosového oleja  alebo aby sme zabránili jeho častému „rozmrazovaniu“, máme pre Vás skvelý typ!

Po zakúpení kokosového oleja ho jednoducho rozpustite a nalejte napr. do formy na ľad  (najlepšie sú silikonové formy, z ktorých sa dá zmrazený olej ľahko vytlačiť). 

Ako na to?

Zohrejte fľašu kokosového oleja vo vodnom kúpeli cca 5 min Keď sa kokosový tuk roztopí, čiže vznikne kokosový olej, nalejte ho do formy na ľad, dajte ho do chladu, kým nestuhne. Povyberajte kocky kokosového oleja z foriem a preložte ich do vzduchotesnej nádoby. Pokiaľ vo Vašej kuchyni nie je príliš teplo, kocky z kokosového oleja sa nerozpustia. Pokiaľ dávate prednosť chladničke ako my, môžete ich umiestniť aj tam. Najbližšie už siahnete po týchto kokosových kockách, ak  budete chcieť hodiť trochu kokosového oleja na panvicu.  Najlepšie na tom je, že ich máte stále po ruke rovno naporciované.

Pokiaľ budete potrebovať tekutý kokosový olej do  Vášho receptu najlepší spôsob ako ho roztaviť je na mierrnom ohni na panvici. Kokosový olej skavapalnie pri 24oC, takže sa Vám roztopí pomerne rýchlo.

My držíme fľašu  kokosového oleja pri našom sporáku stále.  Kokosový olej používam často aj na pečenie, takže nemusím ho nahrievať a špiniť tým panvicu.

Vedeli ste, že kokosový olej sa dá aj vyšľahať?  Vyšľahaný kokosový olej sa Vám zíde tak v kúpeľni ako aj v kuchyni. Našľahaný kokosový olej sa veľmi ľahko naberá lyžičkou.
Kokosový olej môžete používať namiesto masla, a prakticky ním môžete nahradiť  väčšinu olejov (ak nie úplne všetky), ktoré používate na pečenie.

Majte na pamäti, že ak pridáte ku kokosovému oleju dve studené suroviny (napr. vajcia a mlieko) kokosový olej Vám stuhne, a preto sa uistite ešte pred tým než pridáte kokosový olej, že všetky ingrediencie receptu sú izbovej teploty.
Na rozdiel od ostatných nenasýtených olejov, kokosový olej nie je potrebné držať v chlade. Vysoký obsah jeho nasýtených kyselín je odolný oxidácii!

Po zakúpení 100% kokosového oleja Parachute ho odporúčame rozporciovať do sklených pohárov alebo do menšej nádoby podľa vyššie uvedeného postupu. Keďže v našej kuchyni nemáme veľa priestoru nazvýš, tento tip mi pomáha ho mať vždy po ruke.

 

Kontakt

PURE NATURE

Mlynarovičova12
851 03 Bratislava

0905 / 830 880
0915 / 758 884